Békéscsabai Textiles Konferencia 2016. március 4-6.

XV. alkalommal került sor a békéscsabai textiles pályázat és konferencia megrendezésére.

A XV. Országos Textiles Konferenciához kapcsolódóan a

 „Nappali szoba – a család közösségi terének – textíliái” valamint a „Viseletek és viselet kiegészítők” című pályázatra összesen 1116 db. alkotás érkezett.

Kelemen Andrásné Judit, kézi vászonszövő.

Két évig tanult Békéscsabán, ahol elsajátította a vászonszövés alapjait.

Sikeres vizsgát tett, így mára már hivatalosan is vászonszövő takácsmester.

Intenzívebben két éve sző. Táborok alkalmával mélyítette el tudását. Mesterei, akiktől sokat tanult és tanulhat: Lakatos Istvánné Marika, Lőrincz Etel, Debreczeni János, Galánfiné Schmidt Terike és Csapó Angéla.

Négy vállkendővel pályázott a XV. Békéscsabai Textiles Konferencia és Pályázatra.

Kelemen Andrásné a munkáiért I. díjban részesült.

Vállkendői moldvai csángó szálbehúzásos (csáncsált) technikával készültek. Újkígyóson találkozott először Harangozó Imre néprajzkutató, tanító, hitoktató gyimesi és moldvai népművészeti alkotások gyűjteményével, amely nagy hatással volt rá.

 Ami megfogta az alkotásokban, a vibráló, merész, sokoldalú színhasználat, valamint a vállkendők finomsága, szálbehúzásos szép minták sokoldalú alkalmazása.

 A pályázatra beadott alkotásain arra törekedett, hogy olyan meleg színeket alkalmazzon, finom mintákkal, ami ma is hordhatóvá, elegánssá teszi őket az eredeti csángó motívumok megjelenésével.

A békéscsabai Textiles Konferencia és Pályázat az egyik legrangosabb eseménynek számít, ezért itt megjelenni, részt venni nagy kihívást jelent.

 Díjazásban részesülni viszont nagy elismerés és felemelő érzés egy alkotónak.


Torba Ildikó

Gyerekkorában, Debrecenben tanulta meg, hogyan kell szűrrátétes kézimunkát készíteni. Pár évnyi kihagyás után pár évvel ezelőtt újra magával ragadta a népi kézművességnek eme formája. Kutatásba kezdett, anyagot gyűjtött és tudatosan képezte magát.

2012 óta folyamatosan tervez, varr terítőket, párnákat és viselet kiegészítőket.

Fontosnak tartja, hogy a mára már kissé elfeledett, és nagyon kevés mester által képviselt szakmát, motívumkincset a fiatalok is megismerjék.

Igyekszik a hagyományos terítők mellett a mai lakáskultúrába és a mindennapi életünkbe is könnyen beilleszthető tárgyakat készíteni, persze az eredeti motívumok és szerkesztési alapelvek megtartásával.

Munkáit rendszeresen zsűrizteti és a kiállításokon szép sikereket ér el.

A XV. Békéscsabai Országos Textiles Kiállításra egy fehér-bézs-barna szín összeállítású kollekcióval pályázott, mely díszpárnákat, terítőket és táskát tartalmaz. Újításként, egymással harmonizáló, több színt alkalmaz egy párnán belül a rátét készítésekor.

A táska alapanyaga a régi, hagyományos módon készült posztó. Díszítése  modern formavilágú, igényesen elkészített. Funkciójában megfelel a mai kor követelményeinek.

Torba Ildikó munkái a kiállításon láthatóak. Egy országos kiállításon részt venni nagy elismerés, minden alkotó számára.

„A nappali szoba – a család közösségi terének – textíliái” Országos pályázati kiállítás a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban látható április 1-ig.

„Viselet- és viselet kiegészítők” és a „A nappali szoba – a család közösségi terének – textíliái” Országos pályázati kiállítás a békéscsabai Munkácsy Emlékházban látható április 1-ig.
 

Gratulálok Alkotóinknak az elért eredményeikhez és sikereikhez magam és az egész Egyesület Tagsága nevében!

Fehér Jánosné elnök

Címke: