Felvidéki hímzések - kiállítás

Felvidéki hímzések címmel nyílt kiállítás június elején Mátrafüreden a Palóc Néprajzi Magángyűjteményben. A Gyöngyössolymosi Hímző Szakkör több mint fél éves munkájának anyagát állították ki.
A tárlatot Rédéné Német Mária igazgató nyitotta meg, majd Lovászné Juhász Rita, a Gyöngyössolymosi Hímző Szakkör vezetője mutatta be az alkotásokat. A kiállítás a Hagyományok Háza Magyarországi Vidéki Hálózata támogatásával valósult meg.
Az egy évtizeddel ezelőtt alakult szakkör tagjai még 2022 őszén kezdték el a felvidéki motívumok hímzését. Közösen döntötték el, hogy mi legyen a feldolgozandó tájegység, s a szlovákiai pöstyényi hímzésekre esett a választás. A pöstyéni minták sajátossága, a visszafogott színvilág. Így készültek el a futók, terítők és díszpárna huzatok.
Örömmel készítették ezeket az asszonyok, hiszen egy új hímzéstechnikát is elsajátítottak. A nehézséget a sűrű, aprólékos hímzés jelentette, a technikában itt a laposhímzés, a lánc- és száröltés szerepelt. A másik feldolgozott terület a Rozsnyó járásban lévő Jablonca motívumai.
Lovászné Juhász Rita népi iparművész, hosszú évek óta készíti aprólékos munkával a magyar történelmi viseleteket. Immár 19 babán keresztül lehet ezt megcsodálni. A késő középkortól a rokokó, a barokk viseleten át elvezetnek a babák a 19. századig, ezen keresztül pedig a díszmagyar ruhákig. A most elkészült női baba ezt mutatja be nekünk, a díszes fejviseleten át a ruha aprólékos kidolgozásáig.
A kiállításra betérők emellett a Palócföld főkötőivel ismerkedhetnek meg, két tárlóban láthatóak a különleges, egyedi történetet megidéző különlegességek. Mindezek mellett érdemes megnézni a régi palóc használati tárgyakat, hiszen egy olyan időutazás részesei lehetünk, amit máskor és máshol nem élhetünk át ilyen teljességben.
fotók: Kékes Online
A Kékes Online cikke: https://kekesonline.hu/2023/06/04/felvideki-himzesek-a-palocbaba-gyujtem...