Gárdonyi Díjat kapott Berzeviczy-Fehér Jánosné

A művészeti, kulturális élet területén végzett több évtizedes kiemelkedő munkássága elismeréseként Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése „Gárdonyi Géza díjat” adományozott Berzeviczy-Fehér Jánosné viseletvarró Népművészet Mestere, népi iparművész részére.

Berzeviczy-Fehér Jánosné 1952-ben született a Heves megyei Fedémesen. Édesanyja révén már kislányként megismerkedett a hímzéssel. 1970 óta él Egerben, 1984 óta viseletkészítő, tárgyalkotó. 35 éves pályafutása alatt a hazai viseletkészítő szakma országosan elismert alkotója, formálója.

A Heves megyei palóc falvak öltözetei, vászonhímzései beható tanulmányozása után kezdte el az általa megálmodott viseleteket készíteni. A saját egyedi tervezésű ruhái mellett eredeti, hagyományos palóc viseleteket is készít néptánc- és hagyományőrző együttesek részére. Célja az eltelt évtizedek óta változatlan: a palóc viseletekből táplálkozó letisztult és egyéni ruhák készítése.

Éveken át vezette a Heves Megyei Népművészeti Egyesületet, az Országos Ruha- és Viselet Szakmai Bizottságának elnöke, a „Viselet régen és ma” országos konferencia egyik szervezője.

hangozott el a díjátadó ünnepségen, melyet a Bartakovics Béla közösségi házban,a Magyar Kultura Napja alkalmából  tartottak. A kitüntetést Mirkóczki Ádám polgármester adta át.

A Heol cikke: https://www.heol.hu/kultura/helyi-kultura/tobb-elismerest-is-kiosztottak...