Honismereti-népművész tábor Parádon

2015. augusztus 3-tól augusztus 8-ig került megrendezésre Parádon a Honismereti és népművészeti tábor Somfai Tiborné Elvira néni vezetésével.

A tábor célja a hagyományápolás a „palócföld"  értékeinek megismerése, kézművességének elsajátítása, Parád történetének és nevezetességeinek megismerése.

A „palócföldi” barangolások címen szervezték a tábort a népszokások, a népművészet, a hagyományápolás keretében. Arra keresték a választ hogy a mesterek hogyan viszik tovább a kézművesség minden fizását a mai civilizált világban. Nagycsaládokban éltek a tábor lakói. Felhasználták Kósa-Szemerkényi: „Apáról fiúra” című könyvét, valamint Berze Nagy János Palóc mesék gyűjteményét. Minden este egy-egy család mutatott be a meséiből.

 Megtapasztalták azt, hogy a mese jóra és szépre tanít, a jó ember elnyeri jutalmát a rossz embert eléri a büntetés. Nagyon sok népdalt, kiszámolót, mondókát tanultak  meg. A túrák során megismerték Parádot és környékét.

A kézműves foglalkozások témája : szövésl, kézi fonás (3 féle), hímzés, gyöngyfűzés, batikolás, nemezelésl, kosárfonás, bábkészítés textilből és csuhéból, illatos zsákocskák készítése 12 féle gyógynövényből, volt üvegfestés, rózsa és szélcsengő készítése kerámiából.

Külön kiemeljük Basa Evelint, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákját, aki felnőtt módon tanította a kézművességet.

A tábor lakói nagyszerű élményekkel , tapasztalatokkal  gyarapodva térhettek haza.