III. Magyar Érték Napja

2017. szeptember 9-én Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége, valamint az NMI Művelődési Intézet együttműködésében valósult meg a III. Magyar Értékek Napja.

a III. Magyar Értékek Napja 19 megye és 6 határon túli régió, valamint közel 600 közreműködő, fellépő részvételével zajlott: a 10 órányi kulturális program mellett 30 kiállítói pavilon, valamint 26 kézműves foglalkozás és interaktív mesterség bemutató gondoskodott a színvonalas kikapcsolódásról.

A Magyar Értékek Napját terményáldás tette még emlékezetesebbé, amelyen minden megye egy-egy jellegzetes terménye ökomenikus szertartás keretében került megáldásra.

A Heves megyei pavilonban az aktív értéktári munkát végző települések (Átány, Egerszalók, Noszvaj,Aldebrő, Eger, Bélapátfalva, Felsőtárkány, Markaz, Abasár, Besenyőtelek) tárgyai és tájékoztató anyagai és a Heves Megyei Népművész Egyesület alkotóinak munkái voltak láthatóak.

Bemutatásra kerültek míves borok az egri és a mátrai borvidékről és az Ország kenyere is, az I. helyezést elért a Görböc kenyér az andornaktályai Kurdi pékségtől.

Alagyi Jánosné (babák), Bódi Klára (csipkék), Gelsei Sándor (festett bútorok), Kiss István fafaragások (Szent István , Szent László), Farkas József fafaragás (Gárdonyi Géza), Fehér Jánosné modern palóc viselete babán volt látható. Kiállításra került Erdész Judit két palóc hímzett terítője és zsinóros kosztümje, Dohnál Tiborné sárközi nyaksija és Kelemenné Judit és Szontaghné Demeter Ágnes díjnyertes munkái is. A pavilonban láthatók voltak lassú Imre gyönyörű kerámiái is. Természetesen a két interaktív bemutatót tartó nép iparművész,Torba Ildikó szűrrátét készítői és Tóth Lóránt fafaragó,  a népművészet ifjú mestere  munkái is díszítették a pavilonunkat.

A rendezvény nagy érdeklődés mellett  zajlott le. A szakmai bemutatót tartó mestereket sokan csodálták meg és próbálták ki  a szakma fogásait.