Kiállítás Gyöngyössolymoson

A hét évvel ezelőtt alakult Gyöngyössolymosi Hímző Szakkör munkáiból nyílt kiállítás Gyöngyösön a Vachott Sándor Könyvtárban.

A szakkör vezetője Lovászné Juhász Rita.

Lovászné Juhász Rita hímző,  viseletkészítő népi iparművész munkáit nemcsak Magyarországon, hanem határainkon túl is ismerik. Mátrafüredi gyűjteményét is sokan keresik fel, akik szeretnék megcsodálni a palóc vidék, a magyar viseletek sokszínűségét.

A szakkör munkái mellett még látható Lovászné Juhász Rita két viselete és egy díszmagyar viseletbe öltöztetett baba  mellett egy magyar huszár díszruhája is.

A Nemzeti Művelődési Intézet 2013 őszén elindított egy országos hatókörű programot, melynek az „Újra öltünk és örökítünk” nevet adta. Célja az volt, hogy újraszerveződjenek és működjenek azok a hímző szakkörök, melyek a 70-80-es években fénykorukat élték országszerte. Megyénkben öt településen indult el a szakköri munka népi iparművész, népművész szakkörvezetőkkel, akik a Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjai közé tartoznak. Az intézet biztosította ehhez az anyagi hátteret, helyet pedig a helyi művelődési házak adtak a szakköröknek. Így alakult meg a gyöngyössolymosi hímző szakkör 15 fővel.

Szakkörüket jelenleg 14 fő alkotja, akiknek ügyes, szorgos munkáját láthatjuk e kiállításon. Itt megjelenített tájegységek: palóc, matyó, komádi, rábaközi, furtai, úrihímzés, mezőségi és dél-alföldi. Egyéb munkájukat, házimunkájukat félretéve kitartással és szorgalommal készülnek minden egyes szakköri foglalkozásra, újabbnál újabb textileket kihímezve. A Gyöngyössolymosi Hímző Szakkör munkáiból nyílt tárlat április 1-éig várja a látogatókat Gyöngyösön a Vachott Sándor Könyvtárban.

Fotók: Erdélyi József