Lovászné Juhász Rita Népművészet Ifjú Mestere, Népi Iparművész

Lovászné Juhász Rita Népművészet Ifjú Mestere, Népi Iparművész hímző, csipkeverő, szövő és viseletkészítő, valamint a mátrafüredi Palóc Babamúzeum Vezetője és a Heves megyei Népművészeti Egyesület vezetőségi tagja.

Lovászné Juhász Rita különleges felkérésnek tett eleget! Június elején elkészült a Hatvany Lajos Múzeum által rendelt Grassalkovics Antal számára készült főúri ruha rekonstrukciója. A kiállítás megnyitón méltatták munkáját, mely állandó kiállítás keretén belül látható a Hatvan története című kiállításban.

 Lovászné Juhász Rita számtalan szakkört vezet Heves megyében Detken, Gyöngyösön és Gyöngyössolymoson, ahol már készülnek a nyári szünetre. Hogy az asszonyok ne maradjanak munka nélkül a nyári szünidőre így igény szerint ellátta őket az általuk kért előrajzolt kézimunkákkal.

Detken a Népművészetek Házában, melynek vezetője 2016. június 20-24-ig „kézműves tábort” tartott a helyi iskolások számára. Nagy volt az érdeklődés, több kézműves témában folytak a foglalkozások, amire szakmai foglalkoztatókat is hívott segítségül /agyagozás, grafika, bőrözés, nemezelés, szövés, fonások, népi textil játékok/. Ezen kívül mozgásos népi játékokkal ismerkedhettek meg a gyerekek.  A tábor sikeres volt, nagy volt az érdeklődés. A résztvevő gyermekek örömmel vitték haza az elkészült alkotásaikat.

Lovászné Juhász Rita elkészítette a kisnánai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat felkérésére a „kisnánai menyasszonyi” ruhát, melyet a Bánkon rendezendő palóc találkozóra vesznek fel először. A munkáról digitális dokumentációt kellett készíteni, minden lépést fotóval kellett dokumentálnia és a folyamatról szöveges tájékoztatást is kellett írni.

Mindezekkel párhuzamosan a  Palóc Néprajzi Magánygyűjtemény és Babakiállítás, amit üzemeltet, fogadja, a főleg általános iskolásokból álló csoportokat. Az oda érkezőknek tárlatvezetést és mesterség bemutatót is tart. A szövés folyamatával és a csipkeverés technikájával ismerkedhetnek meg a fiatalok. A sok érdeklődő nagy figyelemmel követi a mesterségek fogásait.  Jó kapcsolatot alakított ki a Mátrafüreden működő „Cicás-kacus” panzióval, ahová rendszeresen érkeznek különböző fogyatékkal élő emberek is, és egy megállapodás keretén belül ők is megtekinthetik a kiállítást, ahol az igényüknek megfelelő tárlatvezetést is kapnak.

Június utolsó szombatján tartották a „Múzeumok éjszakája” rendezvényt, mely  nagyon sikeres program  volt. Egy szervezett csoport látogatta meg a Múzeumot, aki a Mátra nevezetességeit járta körbe és ezen kívül egyénileg 5 csoport látogató nézte meg a palócok tárgyi emlékeit és ismerkedett meg viseletükkel.

Lovászné Juhász Rita júliusban és augusztusban is örömmel várja és fogadja a  mátrafüredi kiállításra érkező vendégeket.

Szeptembertől pedig újra elkezdődik a munka mind 3 szakkörben és a detki Népművészetek Háza is megnyitja ajtaját a helyi fiatalok előtt.