Mesterek és Inasok -2023

A Csoóri Sándor Alap támogatásával a Heves Megyei Népművészeti Egyesület mesterei örömmel adják tovább tudásukat, hogy az a következő nemzedéknek is örömet tudjon szerezni, a felhalmozott tudás és tapasztalat megőrződjön, és élővé váljon.
Elsőként Berzeviczy-Fehér Jánosné viseletkészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere kezdte meg az oktatást. Beszámolója bemutatja, hogyan dolgozik együtt „Mester és Inas”

„HMNE-Mesterek és inasok” Viseletkészítő képzés

A Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően ez évben is elkezdődhetnek a „Mesterek és Inasok” program képzései.
Tanítványom Méry Rebeka Szlovákiában született, Budapesten élő népi énekes. Méry Rebeka előadóművészeti tevékenysége főként a magyar archaikus népi kultúrából merítkezik. A magyar népi kultúra mélységét, archaikusságát, szakralitását próbálja megragadni. Az ELTE BTK Néprajz szakán végzett 2017-ben, mellette az Óbudai Népzenei Iskola tanítványa volt. 2016-2020 között Budapesten a Ward Mária Zeneművészeti Népzenész OKJ képzését is elvégezte.
A divat, viseletek világa nem idegen számára, hiszen fontos, hogy mit visel egy fellépés alkalmával a színpadon. Ezen kívül megválogatja a ruhadarabjait a mindennapokban is. Szereti a különleges viseleteket, a hímzett, népies stílusú ruhákat, melyekkel ki tudja fejezni önmagát. Az öltözködés számára egy művészeti önkifejeződés lehetőségét rejti magában úgy, mint az éneklés.
2021-ben első divattervezői projektjeként megtervezte a saját zoborvidéki hímzett menyasszonyi ruháját. Érdekli a divattervezés és érdekli a múlt és a jelen divatja is!
A Felföld néprajzi tájegységeinek, főként a palóc vidékek hagyományos hímzés és varrás technikáinak megismerése és elsajátítása is fontos számára.
Méry Rebeka számára a képzés során az elmúlt évtizedek alatt megszerzett tudásomat, a viseletkészítés során szerzett tapasztalataimat a gyakorlatban is szeretném átadni, hogy a megszerzett ismeretek segítségével elképzeléseit meg tudja majd valósítani.
„Mesterek és Inasok” program során első találkozásunk 2023. március 08-án a műhelyemben volt.
Első alkalommal megmutattam és gyönyörködtünk a Heves megyei palóc, fedémesi viseletben, mely mind formájában, mind díszítettségében különleges és a településre jellemző.
Megismerkedtünk az alapanyagokkal, kiválasztottuk azt a kékfestő alapanyagot, amiből a viseletet el fogjuk készíteni Rebeka méretére.
Megbeszéltük a részletes munkafolyamatokat és hozzá fogtunk a közös munkához. A viselet egyik legszebb és legkülönlegesebb darabja a palócvidékekre jellemző szukaingváll.
Elsőként a szuka ingvállat kiszabtuk a tartozékokkal együtt: vállfolt, pálha, haspánt és nyakrész. A szabás után az ingváll ujjának díszítéséhez kihúztuk a szálakat és osztott hímzővel elkezdtük a szálszorításos „mesterke” valamint a „borsóka” (azsúr) hímzés, öltéstechnikák gyakorlását először próba anyagon, „minta kendőn”, majd az ingváll új részén.
Második találkozásunk: március 09-én, folytattuk az előző nap elkezdett munkát.
Az ingváll ujján lévő azsúr mesterke és a borsóka hímzés technikákat gyakoroltuk. Miután az ingváll újrészén elkészült az azsúr ezután következett a fedémesi motívum rá drukkolása az anyagra. Megmutattam, hogyan kell hímezni.
Mind a szálhúzásos technikák elsajátítása, mind a kézi hímzés nagy kihívás, próbatétel lehet egy tanuló számára. Rebeka nagy érdeklődéssel figyelt és örömmel fogott hozzá a feladatokhoz. Élmény volt számára az eddig ismeretlen öltés technikákkal való próbálkozás.
A fehér kézi hímzés elkezdése, először próba anyagon, majd az ingváll ujján történt fehér UC hímzőfonallal.
A szuka ingváll eleje mellrészén a gombolás pánt két oldalán kihúztuk a szálakat. Az eleje rész borsóka és mesterke elkészítését otthoni feladatként megkapta. A kihúzott szálak mellett mind két oldalon a fedémesi motívumot, mintát rádrukkoltam. Az ingváll eleje hímzését is oda haza kell befejezni.
Még ezen a napon próbálkoztunk a horgolással is. Nagyon izgalmas feladat a kézi horgolás főleg annak, aki még sosem próbálta ki, hogy hogyan születik meg egy láncszem, majd sorra a többi. Hosszú láncszemeket sikerült egymás után meghorgolni, de a végére már sikerült rájönni a horgolás technikájára, amit majd legközelebb is folytatunk.
Élmény volt mindkettőnk számára az együtt eltöltött idő.