Mesterek és Inasok -2023 -Véget ért a viseletkészítés képzés

Sikeresen véget ért a a Csoóri Sándor Alap támogatásával megvalósult Viseletkészítő képzés. A Mester Berzeviczy-Fehér Jánosné Népi Iparművész a Népművészet Mestere beszámolója az utolsó foglalkozásokról:
"A pruszlikhoz sikerült a hozzáillő gombot beszerezni, így Méry Rebekával a pruszlik befejezésével kezdtük a napot. Varrógéppel megvarrtuk a gomblyukakat és utána felvarrtuk a gombokat.
Rebekának sikerült oda haza a kishátás ingvállunk eleje mellrészén a borsókákat elkészíteni. Mivel a hutaival szeretnénk még díszíteni az ingvállat, így megmutattam a hutaihoz szükséges öltéseket és kicsit gyakoroltuk a „hutai” öltéssor elkészítését. A „hutai” öltés egyszerűnek tűnik, de erősen figyelni és számolni kell a szálakat. Ezeknek az öltéstechnikáknak az elkészítéséhez türelem szükséges. Az ingváll ujján a borsóka mellett megvarrtuk a hutai sor alapöltéseit, majd kék hímzőfonallal átfűztük, ez által egy különleges díszítményt kaptunk. Az ingváll ujja után az eleje mellrészén is elkészítettük a borsóka mellett a hutaikat. Miután elkészültünk hozzáfogtunk az ingvállunk géppel való varrásához. Először az ingváll ujjához fogtunk, amit 3 sor 2 mm-es tűzéssel díszítettünk, majd a szélére rávarrtuk a kék Margit-díszt, ami harmonizál a hutaival. Kiszabtuk és belevarrtuk a pálhát, majd összevarrtuk és ezután fogtunk az ingvállunk eleje díszítéséhez. A gomboláspánt két oldalát 3 – 3 sor tűzéssel díszítettük és az elejedíszítést lezártuk a has pánttal. Kiszabtuk a hátát, a vállrészt és az állógallért és az egész ingvállat készre megvarrtuk. Elkészítettük a gomblyukakat majd felgomboztuk. Elkészült az újabb ingvállunk is!
7. találkozásunk 2023. 06.04.
A Mester és Inas program alatt elkészült egy palóc, fedémesi kézi hímzéssel és borsókával díszített szuka ingváll, ami ünnepi alkalomra viselhető. Amíg Rebeka otthon gyakorolta a mesterke és borsókavarrást addig én a hímzett ingváll ujjára, valamint a gallérra ráhorgoltam a csipkét, kimostam és kivasaltam az elkészült ingvállat.
Ugyancsak a program alatt elkészült a fehér horgolással és piével díszített alsó szoknya, ami önállóan, felső szoknyaként is viselhető. Ezen kívül készült egy szép kékfestő szoknya és hozzá egy pruszlik.
A program alatt elkészült még egy kishátas szuka ingváll is. Teljesen felöltöztettük magunkat!
Utolsó találkozásunk során megbeszéltük, hogy amikor időnk engedi, folytatjuk a közös munkát a viseletvarrást. Az elkészült komplett kollekciónkat kivasaltuk, majd felpróbáltuk és fotózkodtunk, hogy megörökítsük az elkészült első darabokat.
Nagy öröm számomra, hogy olyan néprajzi ismeretekkel rendelkező tanítvány érdeklődött ismét a viseletkészítés iránt, akit érdekelt a különböző öltéstechnikák, díszítmények elkészítése is.
A palóc viseletek egyik legszebb darabjai az ingvállak, aminek különböző díszítési lehetőségeivel különleges, egyedi, ünnepek alkalmával és a mindennapokban is viselhető ingvállakat készítettünk.
Bízom benne, hogy a műhelyemben szerzett tapasztalatokat a megszerzett néprajzi ismeretekkel együtt hasznosítani fogja a Tanítványom. Remélem, hogy a Mester és Inas program segítségével sikerült egy embert megnyernem, aki a ránk hagyott értékeket értékként fogja kezelni és a palóc népművészetet népszerűsíteni fogja.
Köszönöm, hogy a „Mester és Inas” programban részt vehettem. Élmény volt azt a tudást átadnom, amit az elmúlt 40 év alatt megszereztem, amit nap, mint nap jó magam is gyakorlok és fejlesztem.
Eger, 2023. 06. 06."

Berzeviczy-Fehér Jánosné
Népi Iparművész a Népművészet Mestere