Mesterek és Inasok -2023 -Viseletkészítés - III

Berzeviczy-Fehér Jánosné viseletkészítő, népi iparművész, Népművészet Mestere műhelyében folytatódott a Csoóri Sándor Alap támogatásával megvalósult viseletkészítő képzés.
A Mester beszámolója a foglalkozásról:

„Mesterek és Inasok” program negyedik találkozásunk 2023. 05. 10.
A hímzett ingváll eleje visszaszegését részben odahaza készítette el Méry Rebeka, most az ingváll készre varrása következett.
Az ingváll ujját már előző alkalommal varrógéppel megvarrtuk, most az ingváll eleje mellrészének díszítése, majd az egész ingváll készre varrása következett. Az ingváll eleje és háta részére ráhelyeztük a vállfoltot, majd varrógéppel rávarrtuk. Az eleje mellrészén a gombolás pánt két oldalán, a hímzés mellett 5-5 sor piét varrtunk, mely egyben díszítménye is az ingvállnak. Ez után a gombolás pántot (jobb és baloldal) egymásra helyeztük és rávarrtuk a haspántot, ami az egész eleje mellrészének a díszítményét lezárja. Az ingváll nyak hátrészét kézzel beráncoltuk, majd a nyakpánt rávarrása következett, ezután varrógéppel a gomblyukak is elkészültek és felgomboztuk. Majd az ingváll ujját belevarrtuk, az oldalát összevarrtuk, az alját visszaszegtük és elkészült a szuka ingváll. Az ingvállunk elkészülte után, a kékfestő szoknya szabása, díszítése és varrása következett. Rebeka elképzelése alapján díszítettük fel a szoknya alja részét, ügyelve és játszva a „Sanyi kockás” kékfestő alapanyag mintájával. A díszítés után a derékrészt a megfelelő méretre beraktuk, hátulra bevarrtuk a zipzárt és a derékpántot rávarrtuk.
Előző alkalommal már elkészült a fehér alsó szoknya! Rebeka míg odahaza hímezett addig én a szoknya aljára egy szép kézi csipkét horgoltam, ajándékul, hogy mívesebb legyen.
Az elkészült alsó szoknyát, szuka hímzett ingvállat és a kész kékfestő szoknyát felpróbáltuk. Nagy volt az öröm!
A fedémesi kollekcióból már csak a pruszlik hiányzik, amit a legközelebbi találkozáskor fogunk közösen megvarrni.