Mesterségek Ünnepe -2015.

Az idén huszonkilencedik alkalommal, 2015. augusztus 20-23. között, került megrendezésre a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, most is meghívta a Heves megyei Népművészeti Egyesületet.

Egyesületünkből 11 mester kapott meghívást a rendezvényre.

  Egyesületünk az előző évekhez hasonlóan 2 műhelyt: Gyöngyfűző, valamint Bőrös műhelyt alakított ki, ahol az adott mesterség eszközeit, munkafolyamatait és termékeit látványosan mutatták be a mesterek a közönségnek. 

A Mesterségek Ünnepén részt vett tagjaink:

Czipó Tamás:  fajátékai elbűvölték és megszólították nemcsak a gyermekeket, hanem a természetes alapanyagból készült fajáték iránt érdeklődő szülőket és látogatókat is. Öröm csillogott a gyermekek szemében, ahogyan a mester készítette a fajátékokat és játszhattak a játékokkal.

Varga Csaba:  fafaragó, szintén vonzotta közönséget, hiszen a kürt faragás nagyon ritka tevékenység, mely nagy precizitást és odafigyelést, valamint nagy fantáziát igényel.

Gelsei Sándor festett bútorai új színfolt volt a Mesterségek Ünnepén. Sokan megcsodálhatták a mester egri festett ládáját, festett tükrét valamint a többi bútor darabjait is.

Kovács Zsolt Üvegfestő különleges mesterségével keltette fel az érdeklődést és mindenki szeme láttára került egy-egy motívum az üvegre.

Erdélyi Mezei Boglárka kedves textiljátékaival mindig jelen van  a Mesterségek Ünnepén Különféle textilekből készít kedves babákat, macikat, különféle bábjátékokat is.

Fiala Magdolna csodálatos szőttesével kápráztatta el a közönséget.  Szövőszékén készült a legújabb gyapjú szőnyeg.

Szontaghné Demeter Ágnes egy különleges és egyedi mesterséggel van mindig jelen a Mesterségek Ünnepén. Az egyedi technikával készülő lószőr ékszerei egyedülállóak, már csak nagyon kevesen készítenek ilyen különleges ékszert, ezért is színfoltja a rendezvénynek. Mivel ebben az évben a kiemelt műhelyünk a gyöngyfűző műhely volt, így Ő a lószőr ékszer készítés egyéb technikáival ismertette meg az érdeklődő látogatókat.

Horváth Tibor és Horváth Tiborné a Bőrművesség képviselői. Bőr tárgyaik táskák, övek, pénztárcák stb. mívesek, rendkívül magas színvonalon és igényesen vannak elkészítve. Munkáikon hűen őrzik az archaikus népi kultúra motívumkincsét. Folyamatosan dolgoztak a kialakított Bőrműhelyben, az érdeklődök örömére, sokan kipróbálhatták egy-egy bőrtárgy megmunkálását, elkészítését.

Tamus Antal  szintén részt vett a Mesterségek ünnepén, a bőrös műhelyben is tevékenykedett, foglalkozott a szakma iránt érdeklődő látogatókkal.

 

Dohnál Tiborné és Mazánné Balogh Anna Gyöngyfűzők rendszeres résztvevői a Mesterségek Ünnepének.  A gyöngyékszerek ma is népszerűek, sosem mennek ki a divatból, öltözetünket alkalmivá és egyedivé varázsolja. A látogatók szintén megismerkedhettek a gyöngykészítés fortélyaival.

Fehér Jánosné Viseletkészítő rendszeresen részt vesz a Mesterségek Ünnepén. Palóc viseleteit, ingvállait, kékfestő szoknyáit mindig megcsodálják a rendezvény résztvevői. Viseletei hagyományátörökítő, egyben értékmentő, értéket hordozó, ma is hordható viseletek.

Csizmadia Katalin fazekas, fiatal alkotó, az agyagművesség legősibb mesterségét képviseli. Üde színfoltja a rendezvénynek. Cserép edényei egyszerű díszítettségükkel hívták fel az érdeklődők figyelmét.

Tóth Lóránt Fafaragó- Fajáték készítő a rendezvényen az általa kialakított műhelyében készítette a látogatók szeme láttára az alkotásokat, fajátékokat, ami a természetes anyagból az emberi kéz és fantázia alapján jött létre.   A kiállított tárgyaira sokan rácsodálkoztak.

A huszonkilencedik Mesterségek Ünnepén összesen 15 fővel képviseltük a Heves megyei Népművészeti Egyesületet, bár 11 fő kapott meghívást, de örültünk, hogy plusz 4 fő mesternek is tudtunk helyet biztosítani.

A szorosan egymásra épülő sátrak és a mesterség bemutatás céljára kialakított műhelyek egy szép összképet adtak az Egyesületünk alkotóinak tevékenységéről.

Minden évben a Mesterségek Ünnepén kerül sor a NESZ által alapított díjak átadására is.

Ebben az évben a Heves megyei Népművészeti Egyesület Somfai Tiborné Elvira nénit javasolta a Király Zsiga díjra.

A huszonkilencedik Mesterségek Ünnepén nagy öröm volt számunkra, hogy az Egyesületünkből a NESZ által alapított, KIRÁLY ZSIGA DÍJ-ra felterjesztett Somfai Tiborné Elvira néni a kitüntető címet megkapta.

Elvira néninek a Király Zsiga díjhoz ezúttal is gratulálunk!

Fehér Jánosné HMNE elnöke

képgaléria:https://goo.gl/photos/M73kEZ3KaUxKpxwR6

Heol cikk:http://www.heol.hu/heves/kozelet/alig-akad-a-megyeben-aki-ne-ismerne-626921