MESTERSÉGEK ÜNNEPE 2017. AUGUSZTUS 17 – 20.

Berzeviczy-Fehér Jánosné a Népművészet Mestere, a küldöttség vezetőjének beszámolója:

A Mesterségek Ünnepét a Népművészeti Egyesületek Szövetsége 1986-tól szervezi és rendezi meg minden évben a budai Várban, ahol a kézműves szakma legjobbjai mutatkozhatnak be.

A Mesterségek Ünnepe az Európai Fesztivál Szövetségétől idén megkapta a Minősített Európa Fesztivál címet, így egész Európa legnívósabb fesztiválja lett.

2017-ben a rendezvény fő témája a hímzés, a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb  és legváltozatosabb ága, mely tájegységenként alakult ki. Hímzéseinket népi és úri hímzés, alapanyag,  motívumkincs és öltéstechnikák sokszínűsége jellemzi. 

Díszvendég ebben az évben Mongólia, de több országból is részt vettek kézműves mesterek a rendezvényen.

 A Reformáció 500 éves évfordulójának alkalmából a jubileumhoz kapcsolódva pályázatott hirdetett meg a NESZ és a Reformáció Emlékbizottság az egyházi szertartások kellékeinek megújítására.  A beérkezett pályamunkákból nagyszabású kiállítás nyílt 2017. aug. 17-én a Budapesti Történeti Múzeum Gótikus termében.

 A Reformáció 500 kiállításon a Heves megyei Népművészeti Egyesület tagjai közül  Bódi Klára csipkeverő népi iparművész és Kiss István fafaragó népi iparművész alkotásai kerültek kiállításra.

A Heves megyei Népművészeti Egyesület tagjai 30. éve, hogy részt vesznek a Mesterségek Ünnepén. A Heves megyei Népművészeti Egyesületből 11 fő kézműves kapott meghívást az idei rendezvényre.

A Mesterségek Ünnepe igazi vonzerejét és sikerét a színvonalas mesterség bemutatók garantálják.

Czipó Tamás fajáték készítő műhelyében 4 napon keresztül apró fajátékok készültek a látogatók szemeláttára.

 Czipó Tamás fajátékai elbűvölik és megszólítják nemcsak a gyermekeket, hanem a természetes alapanyagból készült fajáték iránt érdeklődő szülőket és látogatókat is. Öröm csillogott a gyermekek szemében, ahogyan a mester készítette a fajátékokat és kipróbálhatták, hogyan lehet farigcsálni.

A fajátékokon kívül sokan megcsodálták azt a ládát, amibe régen a leány a hozományát kapta, amit napjainkban is használhatunk bármilyen tárolás céljából. A szuszék  újragondolt  változata a mai korban használható,  mégis  a hagyományokat őrző bútora lehet mindennapjainknak.

Tóth Lóránt népi iparművész műhelyében szintén népi fajátékok készültek.

Tóth Lóránt Fafaragó- Fajáték készítő a látogatók szeme láttára készítette a csak rá jellemző fajátékokat, ami a természetes anyagból az emberi kéz és fantázia alapján jön létre.   A kiállított tárgyaira, melyek különböző kiállításokon díjazásban részesültek sokan rácsodálkoztak.

Örömmel készíti a gyerekek részére a különböző kis állatfigurákat, autókat, vonatokat. Ezen kívül szívesen megjelenít egy-egy szobabelső berendezését kicsiben, vagy akár bemutatatja a faragásán keresztül, hogy milyen volt egy-egy gazdasági udvar, vagy istálló a benne lévő állatokkal, szerszámokkal.

A fajátékokon kívül készít mézeskalács ütőfákat is, melynek igen nagy sikere volt a lányok-asszonyok körében.

A Mesterségek Ünnepén Egyesületünk méltón képviselte a népi kézművesség különböző szakágait: Jelen volt Horváth Tibor a népművészet mestere, valamint Csanálosi Katalin népi iparművész a Bőrművesség kiváló képviselői.

Szontaghné Demeter Ágnes népi iparművész Lószőr ékszerkészítő,  Kovács Zsolt üvegfestő, Torba Béláné szűrrátét készítő népi iparművész, Dallos Zsolt, Dallos Zsoltné népi iparművész mézeskalács készítő valamint Berzeviczy-Fehér Jánosné a népművészet mestere viseletkészítő.

 Egyesületünkből sosem hiányozhat Varga Csaba fafaragó. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Egyesületünk mindig számíthat rá.

 A harmincegyedik  Mesterségek Ünnepén a Heves megyei Népművészeti Egyesület résztvevőivel rendkívül jó fesztiválhangulatban, méltóképpen képviseltük a magyar élő népi kultúra legnagyobb rendezvényét.

Rajtúnk múlik a Mesterségek Ünnepének látogatottsága, sikere. Fontos számunkra, hogy Magyarország legnívósabb rendezvénye a jövőben is az maradjon.

Köszönöm Mindenkinek a „Kiváló minősítésű Folklórfesztiválon” való részvételt.

 

2017. szeptember 01.                           Berzeviczy-Fehér Jánosné  viseletkészítő

 

Mesterségek Ünnepe képek: https://photos.app.goo.gl/KFenkZt7jGMhDlSi1

Reformáció 500-képek: https://photos.app.goo.gl/EZZJcgIF64K3EBnB3