MESTERSÉGEK ÜNNEPE 2018.

Mesterségek ünnepe 2018. AUGUSZTUS 17 – 20.

A Mesterségek Ünnepét a Népművészeti Egyesületek Szövetsége 1986-tól szervezi és rendezi meg minden évben a budai Várban, ahol a kézműves szakma legjobbjai mutatkozhatnak be évről-évre.

A Mesterségek Ünnepe napjainkra Európa egyik legnívósabb fesztiválja lett!

2018-ban a rendezvény fő témája a szövés.

A szövés nagyon népszerű tevékenység, mesterség, amit a fiatalabb korosztály is egyre jobban kedvel. Napjainkban a fiatalok nagyon szívesen foglalkoznak a szövéssel, hiszen viszonylag elég gyorsan siker élményhez juthatnak, „gyorsan” elkészülhet egy sál, vagy egy tarisznya.

A Heves megyei Népművészeti Egyesület tagjai 31. éve  vesznek részt  a Mesterségek Ünnepén. A Heves megyei Népművészeti Egyesületből idén 10 fő kézműves kapott meghívást a rendezvényre.

A Mesterségek Ünnepe igazi vonzerejét és sikerét a színvonalas mesterség bemutatók garantálják és számunkra is fontos, hogy bevonjuk a közönséget a különböző mesterségek folyamataiba.  A rendezvényre látogató vendégek szívesen kipróbálnak egy-egy mesterséget, aztán az elkészült alkotásokat örömmel viszik haza.

A rendezvény fő témájához kapcsolódva egy sátorban kiállítást rendeztünk be, ami nagyon látványos volt, sokan megdicsérték a szépen, ízlésesen, igényesen berendezett szövő kiállításunkat, megjelenésünket. Sokan megcsodálták a különleges sálakat, terítőket, szőnyegeket, melyek rendkívül változatos, különböző technikával  és igényesen voltak elkészítve. Sokak bánatára nem megvásárolhatók voltak,  csak a kiállításra hozták el az alkotók.

 Fiala Magdolna és Kaszab Katalin szövők a rendezvény ideje alatt folyamatosan tartottak mesterség bemutatót. Elméleti előadásuk után gyakorlatban is kipróbálhatták a szövés csínját-bínját az érdeklődők.

Czipó Tamás fajáték készítő műhelyében ebben az évben is 4 napon keresztül apró fajátékok készültek a látogatók szemeláttára a látogatók bevonásával.

 Czipó Tamás fajátékai mindig elbűvölik és megszólítják nemcsak a gyermekeket, hanem a természetes alapanyagból készült fajáték iránt érdeklődő szülőket és látogatókat is.

 Tóth Lóránt népi iparművész műhelyében szintén népi fajátékok készültek.

Tóth Lóránt Fafaragó- Fajáték készítő a helyszínen készítette a csak rá jellemző fajátékokat, ami a természetes anyagból az emberi kéz és fantázia alapján születetik meg és formálódik alkotássá.   A kiállított tárgyaira, melyek különböző kiállításokon díjazásban részesültek sokan rácsodálkoztak.

Örömmel készíti a gyerekek részére a különböző kis állatfigurákat, autókat, vonatokat stb.  

A fajátékokon kívül készít mézeskalács ütőfákat is, melyeknek igen nagy sikere volt.

 

A Mesterségek Ünnepén Egyesületünk méltón képviselte a népi kézművesség különböző szakágait:

Jelen volt Horváth Tibor a népművészet mestere, valamint Csanálosi Katalin népi iparművész a Bőrművesség kiváló képviselői. Az Országban egyedülálló az Ő tevékenységük. A csak rájuk jellemző táskák, övek, pénztárcák, mobiltartók stb. különböző napjainkban is használható bőr tárgyakat láthatott a rendezvényre látogató vendég. A Mester a rendezvény ideje alatt a mesterség bemutatójával rendkívül sok embert megszólított, sokan voltak kíváncsiak hogyan alakul a keze alatt a bőr, hogy születik meg az alkotás, a remekmű.

Kovács Zsolt üvegfestő portékái szintén nagyon különlegesek, figyelemre méltóak a különleges díszítésű üvegei. Kovács Zsolt a rendezvény ideje alatt szinte folyamatosan bemutatta, hogyan lehet egy-egy üveget festeni, úgy, hogy az egyedi maradjon.

 Torba Béláné szűrrátét készítő népi iparművész különleges viselet kiegészítőkkel kápráztatta el a nagy közönséget. Sokan rácsodálkoztak a különböző szűrrátétes technikával díszített öveire, táskáira és különböző nyakékeire. Alkotásai az újdonság erejével hatottak és külön nagy öröm az, hogy az általa készített viselet kiegészítők napjainkban nagyon divatosak és jól használhatók.

 Dallos Zsolt mézeskalács készítő az általa megszokott mézeskalács figurák, szívek, babák, huszár valamint különböző házi készítésű lekvárral  töltött mézeskalács puszedlivel vett részt a rendezvényen.

Berzeviczy-Fehér Jánosné a népművészet mestere viseletkészítő Heves megyei, valamint Nógrádi palóc viseletekkel, viselet kiegészítőkkel várta az érdeklődő nagy közönséget.

 Egyesületünkből sosem hiányozhat Varga Csaba fafaragó, aki fontosnak tartja, hogy minden rendezvényen jelen legyen.

 A harminckettedik Mesterségek Ünnepén a Heves megyei Népművészeti Egyesület résztvevőivel méltóképpen képviseltük a magyar élő népi kultúra legnagyobb rendezvényét.

 Fontos számunkra, hogy Magyarország legnívósabb rendezvénye a jövőben is az maradjon.

Köszönöm Mindenkinek a méltó megjelenést, valamint a részvételt.

 

2018. szeptember 03.                           Berzeviczy-Fehér Jánosné  viseletkészítő

                                                                                   a HMNE küldöttség vezetője

 

Képek: https://photos.app.goo.gl/JgtA1cojUoMBd74o9

           https://photos.app.goo.gl/GerLGy1hJ7xjVxccA

Video: https://youtu.be/wjlEtdZg8uM