Mesterségek Ünnepe másként -2020. aug.20 - „folkTREND”

Negyedik alkalommal rendezte meg az Agrárminisztérium a „folkTREND! – A hagyomány a régi, a stílus új” elnevezésű divatbemutatót a tradíciókon alapuló, mégis modern, a hétköznapokban is hordható viseletek népszerűsítése érdekében. Ezen bemutatót egy pályázat előzte meg, melynek nyertes alkotásai vonultak fel a színpadon augusztus 20-án a Budai Vár Oroszlános Udvarának színpadán. A pályázati kiírásban kiemelten fontos szempontként szerepelt, hogy a Kárpát-medence hagyományos viseletkultúráját, valamint népi kézműves értékeit felhasználják és átörökítsék a mai öltözködésbe.
Egyesületünk két tagja is a nyertes pályázók között szerepelt.

Berzeviczy-Fehér Jánosné a Népművészet Mestere mottója: „Ahogy a hímzések szálai összefonódnak, úgy karol egymásba a múlt és a jelen, a tradíció és a megújulás.” A palóc népművészet az ihlető forrása annak a frissességnek és letisztultságnak, amely immár 36 éve jellemzi munkásságát. Viseletei a nemes egyszerűség jegyében születnek. Harmónikus palóc színvilág és gyönyörű kidolgozottság jellemzi a legapróbb részletekig.

Torba Ildikó népi iparművész „Rátétes kollekciójában” egyszerre jelenik meg a mai modern vonalvezetés, a hagyományos technikával és a szűrrátétes mintakinccsel. A variálhatóság, a díszítmény elemek le- és felkapcsolhatósága, cserélhetősége alapvető szempont számára. Könnyedén megvalósítva ezáltal azt, hogy a napközben, munkában viselt ruhadarab estére ünnepivé, alkalmivá varázsolható ezekkel a szűrrátétes kiegészítőkkel. Kollekciójának része a nadrág – mellényes összeállítás mellett, a ceruzaszoknyás fölső, a kis fekete és a színes ruha, valamint egy hosszú estélyi ruha és alkalmi kabát is. Mindezek a mai divatos fekete-sárga színkombinációban.