Nyitott műhely - Gelsei Sándornál

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület évekkel ezelőtt   indította el a NYITOTT MŰHELY programsorozatát Heves Megyében azzal a céllal, hogy az alkotók és a népi kézművesség iránt érdeklődők között állandó élő kapcsolat alakuljon ki. Ezzel csatlakozott az országos magyarországi nyitott műhely – hálózatokhoz,   azért, hogy az alkotók és a népi kézművesség  iránt érdeklődők között  élő kapcsolat alakuljon ki.

Ennek során lehetővé válik az érdeklődő számára az alkotás folyamatának nyomon követése, megismerése.  Lehetővé teszi a műhely atmoszférájának, az alkotás folyamatának és főként az alkotónak a megismerését. Reméljük, hogy  minél több népi kézműves csatlakozik a nyitott műhelygaléria-hálózathoz, és kinyitja műhelyét a hazai és külföldi érdeklődők előtt.

A programot 2019. július 17-én rendeztük meg,  melyre  felhívásunkra  24 fő  jelentkezett.

Nyitott műhely  programunkban először  az Aldebrőn működő  fafaragó tábor  tevékenységével  ismerkedtek meg a résztvevők. Balatoni Tibor mutatta be  terveket és  elkészült  alkotásokat. A faragótábor immár  negyedik alaklommal  került  megrendezésre,  és  az évek során  elkészült az Aldebrői Történelmi Emlékpark, és a Szkíta Emlékhely. A táborokban 10-12 fafaragó  dolgozott és  létrehoztak egy , a megyében  egyedülálló,  és országosan is ritka  faragott  emlékparkot, új közösségi tereket hozva létre.

  Az elkészült alkotások  megtekintése után  az aldebrői  gazdaház  kiállítását látogatták meg  a résztvevők, ahol  betekintést nyerhettek a régi paraszti világ életébe , a gazdálkodás  formáiba. 

Nyitott Műhely programunk következő állomása Egerszalókon  élő Gelsei Sándor bútorfestő népi iparművészműhelyében volt. A mester bemutatta az alkotási folyamatokat,  mintákat. Mesélt református templomban festett 14 karzattábláról,  azok  eredetéről, miszerint 6 tábla mintájául a noszvaji református templom kazettái szolgáltak, de a mezőcsáti és a gömöri kazetták mintái is megjelentek. Ez után  a nemrégen felszentelt egerszalóki  református templomba látogattunk, hogy a  az elhelyezett  táblaképeket élőben is  megcsodálhassuk.

Az új templom  építéséről  dr. Tóth Katalin  , gondnok  beszélt, kiemelve az összefogást, a segítőkészséget, mellyel a missziós házként is működő gyönyörű  épület  létrejött. Gelsei Sándor  a helyszínen ismét az alkotás , a feladat szépségéről  emlékezett meg, mikor  bemutatta az elkészült  remekműveket, immár  végleges helyükön. Bódi Klára, csipkeverő, népi iparművész az Egerszalóki Református Gyülekezetnek adományozott két darab fehér vászon terítőt vert csipke  széldísszel (honti mintás-reneszánsz csipke) mely „ Úrvacsorai kenyértakaró” és „ Keresztelői kancsó takaró”-ként  szolgál

A lélekemelő látogatást a Egerszalók  nevezetességeinek megtekintése követte.

A Nyitott műhely mostani állomásai betekintést nyújtottak az alkotófolyamatokba, annak szépségeit és nehézségeit is  bemutatva. Láthattuk azok végeredményét az elkészült, szemet, lelket gyönyörködtető  alkotásokat.  Örömmel  vettük, hogy az alkotások  a települések  megbecsült  kincsévé váltak és immár  idegenforgalmi  nevezetességek is.

fotók: https://photos.app.goo.gl/3jNMdBUJnjmcwD8b7