Nyitott Műhely Látogatás Tóth lóránt és Vass Béla műhelyében

Nyitott műhely sorozat folytatása Heves Megyében

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület hosszú évekkel ezelőtt hirdette meg „Nyitott műhely” c. programját, amelynek célja, hogy a népművészet iránt érdeklődők, valamint az egyesület tagjai is jobban megismerjék egy-egy alkotó tevékenységét, bepillantást nyerjenek  a kulisszák mögé, milyen körülmények között készül egy-egy mestermunka.

A sorozat következő állomása Nagyvisnyó volt, ahol Tóth  Lóránt  - népi iparművész, a Népművészet ifjú Mestere, Nagyvisnyó díszpolgára és számos rangos kitüntetés birtokosa -  műhelyében kíváncsiskodtak  az érdeklődők. Óriási élményt jelentett  a 20 éve fafaragással foglalkozó művész bemutatkozása,  aki készségesen válaszolt a sok-sok kérdésre. Sok érdekes történettel tette színessé a találkozást,  kis mini kiállítás keretében megcsodálhatták a jelenlévők a különleges fajátékokat és egyéb használati tárgyakat.

Innen Szilvásváradra folytatta útját a csapat. Elsőként megtekintették a falu központjában található Orbán-házat, amely helytörténeti, őstörténetei és néprajzi kiállításnak ad otthont.

A palóc népi építészet szép példája az Orbán – ház.

Innen a kisvasúthoz indultunk. A kisvasút a méltán nemzetközi hírű bükki Szalajka völgybe vezet, a szilvásváradi lovaspályától a Fátyolvízeséséig. Nem csak a legmeredekebb vonalvezetésű hazai kisvasút, de egyben a legforgalmasabb is. Gyönyörködtünk a festői szépségű tájban.

Tóth Lóránt kalauzolásával a Szabadtéri Erdei Múzeum és Erdei Iskola következett.

A Fátyol-vízesés szomszédságában a Horotna-völgyben lévő, Szabadtéri Erdei Múzeum a régi erdei mesterségeket, és művelőik mostoha életkörülményeit eleveníti fel. Olyan mesterségek eszközeit, építményeit, munkafázisait rekonstruálták itt eredeti környezetükben, mint az ölfavágás, a mész- és szénégetés, zsindely-, gyanta- és üvegkészítés vagy hamuzsírfőzés.

Vass Béla csontfaragó ugyancsak kis kiállítással várta az érdeklődőket. Megismerhettük Béla  életútját, munkásságát. Élvezettel vették körül kis műhelyében tartott bemutatón,  ahol záporoztak a kérdések az alkotó felé, aki készségesen  és boldogan válaszolt és érdekes történeteket mesélt e gyönyörű mesterségről.

Rendkívül tartalmas, élménydús  programnak voltak részesei a Nyitott Műhely sorozat résztvevői.

képek:

Tóth Lóránt  műhelyében: https://photos.app.goo.gl/JNbHM1A6qcHEcTzR8

Vass Béla  Műhelyében: https://photos.app.goo.gl/iUgtYDm16qFJaSnK8

Orbán-ház, Szalajka : https://photos.app.goo.gl/ueBZUmkCNfZZFjTf9