Nyitott szemmel, nyitott szívvel

   A Dobó István Vármúzeum rendezésében 2017. szeptember 30-án kézműves foglalkozásokat tartottak Egerben, a Dobó István utca 12. sz. alatti alkotóházban a Tarisznyavárban.

Erdélyi Lászlóval mogyoróágból kisautót készítettek volna, de nem általános iskolás gyerekek jöttek, hanem középiskolások: többnyire lányok. Kitalálták, inkább medált készítenének.  Ismerkedés a mintákkal, tervezés, rajzolás, próbafaragás. Néhányan igen ügyesen megfaragták

saját medáljukat.

A kézműves rakott ki saját készítésű kicsi vonószék-modellt, sótartót … Csak hogy ismerkedjenek vele. Egyik leánykának igen megtetszett  a sótartó középső forgórózsa-mintája ...

Olyan medált szeretett volna.

Közben szóba került, hogy régen - amikor még a patakban mostak - ,ha egy fiú feleségül akart venni egy lányt s hogy már komolyak a szándékai: hát faragott vagy faragtatott neki egy (csak dísz) sulykolót. Ahogy a különböző mintákat belefaragták: négy nagyobb virágminta a négy évszakot jelképezte. Akkor még tudták: melyik melyiket. Ahová közé faragták  a galambpárt, akkor, azidőtájt szerette volna feleségül venni választottját. Olyan volt ez, mint egy nyilvános lánykérés, szerelmes levél. A középiskolás lányok, ahogy hallgatták ezt a történetet, ugyanúgy megörültek neki, mint Erdélyi László annak idején – vagy húsz éve -, amikor Csernátonban Haszman Pali Bátyámtól hallotta.

A kiszemelt forgórózsa-mintát lerajzolta ugyan a leányka, de faragásra már nem került sor, mert menniük kellett, lévén kollégisták. Erdélyi László megfaragta volna, neki is kezdett és meg is volt, aki majd elviszi annak a lánynak, de kora délután családok érkeztek s velük valóban készítettek mogyorófa kisautókat – így a medál-készítés aznapra abbamaradt.

Azóta Erdélyi László elkészítette és átadta ennek a lánynak a bükkfába faragott forgórózsát.

Úgy mondta, örül annak, hogy a mai fiatalokban van, születik nyitottság a népművészet felé.

Ha valami megfogja benne őket. Szépek a mai törekvések, hogy elérjék a felnövő nemzedéket a néptánc, népdal, népviselet értékeivel. Természetes, hogy akik ezt a világot megismerték és  naponta megélik: szeretnék megosztani másokkal. Itt egy faragott minta ragadott meg egy lelket s közben páran egy megtartó igaz történettel is gazdagabbak lettek.