Reformáció-500

Luther Márton ( 1483-1546) a protestáns reformáció szellemi atyja, lelkész, reformátor. Ágoston-rendi szerzetesként lett teológus és professzor, a wittenbergi egyetem bibliatanára. 1517-ben szegezte ki 95 pontból álló tanait a wittenbergi vártemplom kapujára.  Ennek az eseménynek az 500. évfordulója  alkalmából került kiírásra  a  Reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben című  pályázat.  A pályázat  regionális kiállítását  Miskolcon rendezték meg a  Fügedi Márta Népművészet Egyesület  szervezésében. Borsod, Nógrád és Heves megyei   alkotók munkáiból  válogatott a szigorú zsűri.  A kiválasztott művek  jelentek meg a kiállításon.

A kiállításnak helyet adott a Felsővárosi Református Templom (Miskolc, Balázs Győző tér 1. -Győri kapui Reformátusok közössége Balajthy József nagytiszteletű úr közreműködésével.

A kiállítást megnyitotta Dr. Hafenscher károly miniszteri biztos és Dr. P. Szalay Emőke professzor asszony, etnográfus.

A Heves Megyei Népművészeti Egyesületet,  Bódi Klára csipkeverő, népi iparművész, Gelsei Sándor bútorfestő, népi iparművész és Kiss István fafaragó népi iparművész alkotásai képviselték.

A Bódi Klára és Kiss István  kiállított pályázati munkái jutalomban részesültek.

A kiállítás július 30-ig látogatható.  A kiállítás végeztével a kiválasztott  alkotások az országos kiállításon kerülnek bemutatásra.

teljes kép galéria: https://photos.app.goo.gl/pEmlmkv4fIHRjUkf1