Számadás – jubileumi kiállítás

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület 40 éves fennállásának tiszteletére Számadás címmel kiállítást rendezett az EKMK-Bartakovics Béla Közösségi Ház galériájában.
A szervezés során minden alkotó tagunkat felkértük, hogy adjon anyagot a kiállításhoz. Az előkészületek során már előképek, tervek készültek az elrendezéshez.
A kiállításhoz 43 mester 268 alkotását használtuk fel. Az építés 4 napon át tartott, melyben részt vettek Torba Ildikó, Szontaghné Demeter Ágnes, Kiss Istvánné, Fiala Magdolna, Berzeviczy-Fehér Jánosné, Molnár János, Szabó József, Mucsonyi Zsolt, Zöldi Sándor, Koncsos Ferenc, és Kiss István.
A kiállítás megnyitóra 2022. október 07-én, az ünnepi közgyűlést követően került sor.
Beköszöntőként Somfai Tiborné éneke szolgált, melyet Okos Tibor duda zenéje követett.
Pataki Zsuzsanna EKMK igazgatója üdvözölte a jelenlévőket,Farkas Attila, Eger alpolgármestere beszédében kiemelte: a Heves Megyei Népművészeti Egyesület egyszerre teremt értéket és őrzi meg a magyarság hagyományait. Egyszerre alkot és tudást ad át a jövendő generációinak.
Kiss István elnök a kiállítás berendezése kapcsán elmondta, három nevezete pont van, a palócház, melyből ered a hagyományos hímzések, szőttesek világa, ami teremben minden hol megtalálható. Az egyesület egyik nagy rendezvénye a viseletkonferencia, melyet a gyönyörű ruhák képviselnek. A másik nagy projekt az Aldebrői fafaragó tábor működése, melynek molinója köré a fafaragók munkái csoportosulnak.
A kiállítást Beszprémy Katalin, a Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület (NITT) elnöke nyitotta meg. Elmondta: „a negyvenéves évforduló egy csodálatos eredmény, az egy ember életében is hosszú idő, hát még egy olyan közösség életében, ahol annyiféle ember él, gondolkozik. A közösséget életben tartani, megszólítani tagjait, az egy fantasztikusan nagy dolog. A másik nagy dolog az, hogy amilyen színvonalon dolgoznak ezek az emberek. A régiek hosszú évtizedes múltat tudnak maguk mögött, országos szinten is kiemelkedőek, a népművészet mesterei, népi iparművészek és példát adnak másoknak, a jövő generációjának. De itt van a jövő generációja, a fiatalok. Akik a legújabb és a legfiatalabb generációnak a tagjai. Ők azok, akik tovább viszik az egyesületi életet lelkesedésben, tudásban, emberségben. Mert talán ez a legfontosabb az emberség, ez tartja össze a közösséget, ami nem csak egy szakmai közösség, hanem egy emberi, baráti közösség is”
A megnyitót Okos Tibor duda muzsikája zárta, majd kötetlen , baráti beszélgetések folytak a büfé asztal körül.
Képek a megnyitóról: https://photos.app.goo.gl/7QHJ3duSp9LkzZ6g9
a kiállítás képei: https://photos.app.goo.gl/ueojjcH3aN59vJpQ8
a Heol cikke: https://www.heol.hu/helyi-kozelet/2022/10/a-csodalatos-negyven-evre-kial...