Táncháztalálkozó 2022

2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány miatt elmaradt a táncháztalálkozó, a vasárnapi magyarországi választások pedig kicsit elterelték a figyelmet a táncházmozgalom emblematikus évi csúcsrendezvényéről, de idén 41. alkalommal sikerült megrendezni a hivatalos nevén FolkAréna 2022 – 41. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt.
A Táncháztalálkozón a hazai nemzetiségek képviseletében a Kárpát-medencei és a moldvai magyarság, valamint a bárhol máshol élő magyar műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolák, és hagyományőrző népművészek vesznek részt. 1982-ben rendezte meg először a Táncház Egyesület és azóta minden év tavaszán újra megrendezésre kerül, ahova szeretettel várják az élő népművészet és a hozzá kapcsolódó társművészetek kedvelőit. A Táncháztalálkozó már kétszer is elnyerte a Kiváló Fesztivál minősítést a Magyar Fesztivál Szövetség pályázatán folklór kategóriában, valamint az Európai Fesztivál Szövetség által minősített európai kulturális fesztiválok listájára is felkerült.
A Táncháztalálkozó kiemelkedő programja az ország legkiválóbb nem hivatásos együtteseinek esti, színpadi gálaműsora, a Martin Gála. A műsorban a legjobb együttesek egy-egy önálló produkciót mutatnak be, majd az előadás zárásaként a kb. 250 táncos közös fináléban vesz részt.
A "Martin Gála" műsora szerkesztett műsor, mindig valamilyen témakör, esemény köré szerveződik (pl. rögtönzés, vasárnapi tánc, szólisták, illetve egy-egy táncanyag stb.). A közönség az előző év legkiválóbb koreográfiáit és együtteseit is láthatja a műsorban, így képet alkothat a nem hivatásos néptáncművészet aktuális állapotáról is.
Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár keretében a NESZ szervezésében a közönség találkozhat a hagyományőrző népművészeti kirakodóvásárban jeles népművészek és kézművesek alkotásaival, valamint gyermekek és felnőttek kipróbálhatják a népi kismesterségek fogásait, kézműves foglalkozásokon és játszóházban vehetnek részt.
A vásári forgatagban szinte minden mesterség képviselteti magát. Láthatunk szemet gyönyörködtető hímzéseket, fonott kosarakat, kerámiákat, csuhé – és szalma díszeket, tűzzománc ékszereket, táncos cipőket, csizmákat egyaránt.
A Heves Megyei Népművészeti Egyesületet Torba Ildikó képviselte szűrrátéttel díszített alkotásaival.