XI. Értékmentő Tábor Komáromban

Idén Komáromban keltette életre az Iharos Népművészeti Egyesület és elnöke, Ament Éva bútorfestő az értekmentő tábort, ahol tanítványaival együtt ismét „nagy fába vágták a fejszét”. A táborban Vigh Ilona bútorfestő, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagja is részt vehetett. A XI. alkalommal megrendezett tábor, eddig Gömörszőlősön került megszervezésre, de most új lendülettel és új célok kitűzésével, a Komárom-Koppánymonostorban található, Mag-ház közösségi tér adott otthont a programnak.
A helyszín nem véletlenül lett Komárom, hiszen a tábor fő célja, hogy az alkotók a komáromi festőasztalosok által festett templomi kazettákat megismerjék, feldolgozzák, és egy-egy kiválasztott táblát újra megfessenek.
Első hallásra azt hinnénk, hogy komáromi mesterek csak Komárom környékén dolgoztak, de ez tévedés, hiszen ahogy most is, a jó mestereknek évszádadokkal ezelőtt is híre ment. Ennek köszönhetően Nagymagyarország területét bejárták és több tucat templom mennyezetét felvirágozták.
Szűkebb hazánkban, Heves megyében a noszvaji, korábban katolikus, mára református templom mennyezetét is a komáromi stílust képviselő Miskolczi Asztalos Imre és Asztalos István díszítették. De Észak-Magyarországon a szentsimoni, megyaszói, mezőcsáti, templomok mennyezeteinél is felfedezhető a komáromi stílusjegy.
Ezen templomi kazetták újrafestése mellett többek között Alsóörs, Sóly Szabadszállás, Nagykőrös, Pákozd, Sárszentmihály mennyezeti tábláit is feldolgozták a táborlakók.
A reprodukáláshoz jobb esetben az eredeti kazettákról készült fényképek segítették az alkotókat, de előfordult, hogy csak templomi kazetta töredékek, vagy fekete fehér képtöredék maradt meg az évszázados égi mennyezetből (pl.: Nagykőrös).
A táborban az alkotói munka mellett előadássorozaton (lásd: plakát) és gyűjtőmunkában is részt vehettek a táborozók. Híres néprajzkutatókat, új kutatások eredményeket ismerhettek meg az érdeklődők, sőt saját gyűjtést is végeztek a Révkomáromi Duna-menti Múzeumban. A Múzeum igen gazdag néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik, melyek közül kiemelkedő a komáromi festett, faragott bútorok, ládák gyűjteménye.
A tábori munkákat a nagyközönség is megcsodálhatja 2023 tavaszától, hiszen a Duna-menti Múzeum ad helyet az első kiállításnak, mely vándorútra indul, és, ahogy a komáromi alkotók, így a kazetta másolatok is bejárják Nagymagyarország számos települését.