XVII. Országos Textiles Konferencia - Békéscsaba

A XVII. Országos Textiles Konferenciára 2020. március 6 – 8 között került sor. A „Népi Textilek a Mai Életünkben” című Országos Pályázatra az előző évekhez viszonyítva igen nagy számban érkeztek be pályamunkák, alkotások.

 A pályázók száma 2020-ban egyéni kategóriában 153.                   csoportos kategóriában 63.

Pályázatok száma  2020-ban egyéni 674.                                                    csoportos 1124. ÖSSZESEN  1.798 db. pályázati anyag érkezett be.

A „Népi textilek a mai életünkben” című pályázati téma a hímzés, szövés, csipke, nemez és viselet szakterületekről olyan korszerű és újszerű tárgyak, tárgyegyüttesek elkészítését feltételezte az alkotóktól, amelyek a mindennapokban /hétköznapokban/ is kiválóan használhatók és viselhetők. A pályázók a Kárpát-medence valamennyi tájegységét kiinduló forrásanyagnak tekintették alkotásuk elkészítését. Így a pályázók részére óriási lehetőségek álltak rendelkezésre.

 Fontos cél, hogy olyan öltözetek, viseletek, szőttesek valamint lakástextilek készüljenek, amelyek megfelelnek a mai kor követelményeinek.

Voltak olyan pályamunkák melyek nem feleltek meg a pályázati kiírásnak pl. alkalmi viseletek, menyasszonyi ruha, vagy nagyestélyi, ezeket a zsűri nem tudta díjazásban részesíteni. Hosszú távon javasoltuk a pályázati kiírás témájának figyelembe vételét.

A Heves megyei Népművészeti Egyesületből Kelemen Andrásné szövő Sál kollekcióit a zsűri III. díjban részesítette.

A Heves megyei Népművészeti Egyesületből Torba Ildikó népi iparművész szűrrátéttel díszített öltözeteit a zsűri kiállításra javasolta és kiállításra kerültek. 

A békéscsabai pályázathoz kapcsolódó kiállításra bekerülni méltó elismerést jelent, a mérce nagyon magas, a kiállított tárgyak példaként szolgálnak mindenki előtt.

Gratulálok az Alkotóknak és büszkeséggel tölt el az eredmény, amit elértek, amellyel megajándékoztak mindannyiunkat, akik ezt a kultúrát magukénak érzik és fontosnak tartják, hogy másokkal is megismertessék.

Eger, 2020. március 09.

                                                                                Berzeviczy-Fehér Jánosné

A Hagyományok Háza Hálózat- Vajdaság képei:  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.810763259410143&type=3