Indul a Mester és Inas program

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület a Csoóri Sándor Alap támogatásával CSSP-TARGYALKOTO-MI-2023-0004 nyilvántartási számon „HMNE-3 Mester és 3 inas” címmel tudásátadó projektet valósít meg. A Projekt egy olyan tudás bővítő program, amelynek célja, hogy a nagy szakmai múlttal és tapasztalattal rendelkező Mesterek a fiatal alkotók részére szakmai tapasztalatcserét biztosítsanak, átadják meglévő tudásukat és megismertessék az adott kézműves szakma fogásait. A program keretében három képzés valósul meg.
Az öltözködésnek kiapadhatatlan forrása a népművészet, ezért fontos, hogy minél több fiatal érezze a viseleteink megőrzésének, továbbgondolásának fontosságát, hogy olyan viseletek is készüljenek, amit a fiatalok is szívesen viselnek napjainkban. Ennek szellemében Berzeviczy-Fehér Jánosné , népi iparművész, a Népművészet Mestere Fehér-Szabó Nikolettel olyan komplett viseletet készítenek el, mely a XXI. században is megállja a helyét, és a palóctájegység jegyei felismerhető róla.
A Bőrműves Alkotóházban Horváth Tibor népi iparművész, a Népművészet Mestere és Horváth Tiborné, Gránátalma díjas népi iparművész tanítványa Hegedűs Ágota lesz, akivel a elkészítenek egy nagy méretű női válltáskát, melynek motívuma szűcs varrással lesz rögzítve, vállszíja fonási, szironyozási technikával készül.
Lovászné Juhász RitaGránátalma díjas népi iparművész a Népművészet ifjú mestere a palóc tájegység hímzéseinek jellemzőivel, területi tagozódásával, szín és formavilágával, anyagismereti tudnivalókkal ismerteti meg Szigetvári Andrea Enikőt, hogy megszeresse a palóc hímzést, és későbbiekben is szívesen forduljon e technikák felé.
Így adja át tudását a Csoóri Sándor Alap támogatásával három Mester három Inasnak, hogy a népművészet mintakincse, formavilága megőrződjön és tovább éljen.
#csoorisandoralap