MÁBAN ÉLŐ TEGNAP és HOLNAP IV.,

MÁBAN ÉLŐ TEGNAP és HOLNAP

avagy a viselet kiegészítők megújítási lehetőségei

címmel szakmai konferenciát rendezett  Szolnokon 2017. május 12-én a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület.

A konferenciára felkérést kapott Horváth Tiborné Csanálosi Katalin bőrműves népi iparművész, valamint Berzeviczy-Fehér Jánosné népi iparművész a népművészet mestere egy-egy előadás megtartására.

Horváth Tiborné bőrműves népi iparművész előadásában bepillantást kaptunk a tiszafüredi Bőrműves Alkotóház mindennapjaiba, ahol férjével együtt alkotnak, tevékenykednek. Az Alkotóházuk ajtaja nyitva áll minden érdeklődő számára, a látogatók részére szívesen tartanak mesterség bemutatót. A Galériájukban megcsodálhatják a népi bőrműves viselet kiegészítőket, melyeket ajánlanak mai                      viselésre.

Berzeviczy-Fehér Jánosné „Divat a hagyomány” címmel tartott előadást a konferencia résztvevőinek.

Prezentációjában láthattuk a múlt örökségét, amit az őseink ránk hagytak, hogyan éltek régen, milyen volt az épített örökségünk.

Felidézte a fonóházak hangulatát, melynek Ő is részese volt, mint kislány ami  a mai napig is meghatározó élmény számára. Beszélt arról és láthattuk is, hogy  mit viseltek ünnepnap és hétköznap. Mit jelentett az Ünnep, mit jelent maga a szó „viselet”. 

Előadásában 1985-től napjainkig láthattuk azokat a Heves megyei palóc viseleteket melyeket készített, valamint a 2015-ben Hollókő kérésére elkészített hollókői viseleteket, amit Hollőkőn a Guzsalyas házban állandó kiállításon megtekinthetőek.

A régi hagyományos viseletek mellett  olyan viseleteket is láthatott a konferencia hallgatósága, melyeket napjainkban is lehet viselni, hordani nap, mint nap.

riport  az előadókkal:

https://www.facebook.com/HevesMegyeiNepmuveszetiEgyesulet/videos/1476816902362170/

vagy: https://youtu.be/G61gdiCqDSU