„HMNE-3 Mester és 3 inas” - elkezdődött a bőrműves oktatás

A Csoóri Sándor Alap támogatásával ,a „HMNE-3 Mester és 3 inas” program keretében elkezdődnek a képzések, melynek keretében három mester adja át tudását 3 inasnak.
A tiszafüredi Bőrműves Alkotóházban Horváth Tibor népi iparművész, a Népművészet Mestere és Horváth Tiborné Gránátalma-díjas népi iparművész adja át tudását .
Műhelyük legújabb ”inasa” Hegedűs Ágota, egy sokoldalúan képzett kreatív alkotó, aki a bőr és a tűzzománc újszerű társításával szeretne táskát és női övet készíteni. A feladat nem egyszerű, mivel a két anyag egészen másképpen viselkedik.
Első foglalkozásuk az online térben zajlott, ahol megbeszéltek mindent, ami a kezdéshez szükséges. Így Ágota 2024. április 13.-án már a papírból elkészített szabásmintával érkezett a Mesterekhez, a műhelybe. Egy kicsit változtatni, alakítani kellett a mintán, mivel a bőr másképpen viselkedik a valóságban, mint a papír. A megfelelő bőr alapanyag kiválasztása után hozzá is kezdtek az alkatrészek kivágásához, és megbeszélték, hogyan, milyen sorrendben kell azokat majd összedolgozni. Házi feladatként kell elkészítenie az összeállításhoz szükséges alkatrészeket, kédereket, a kanálcsíkot, a francia szegéshez a bőrt. Valamint a táska fedelén és az övön felhelyezésre kerülő zománc díszt.
A következő találkozásig folyamatosan tartják a kapcsolatot online is, hogy a képzés végére elkészülhessen az öv és a táska.