5. Aldebrői Fafaragó Tábor - Híd avatás

 

Immár ötödik alkalommal került megszervezésre az Aldebrői Fafaragó Tábor. Az Aldebrő Község Önkormányzata,  a Heves Megyei Népművészeti Egyesület és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara összefogásával megvalósult project öt év alatt létre hozta az Aldebrői Történelmi emlékparkot és a Szkíta emlékhelyet, Kiss István népi iparművész tervei alapján.

 

2020 június 12én indult tábor elkészített egy gyaloghidat, melyet  Balatoni Tibor álmodott meg.

A híd átível a Szkíta emlékhelyet a játszótértől fizikálisan elválasztó árkon, közvetlen átjárást biztosítva a két hely között. Lélekben pedig összeköti a múltat a jövendővel.

Kiss István az avatáson  elmondta, hogy szkíta oldalon lévő  hídfők tulipánjai az ősanyákat , a játszótéri hídfők csillagai pedig az egyre magasabbra jutó, ragyogó gyermekeinket , unokáinkat jelképezik. Az újjászületés jelképeként egy főnix került a híd legmagasabb pontjára. A szalagok átvágása után Balatoni Tibor, a híd tervezője egy hordó debrőit gurított át a túlsó partra, amit az ünneplő közönségnek csapra is  vertek.

A táborban, Kiss István népi iparművész elkészítette a Mesterlegény szobrát. A szobor egy  tanuló évei után hazatérő mesterlegényt formáz. Hazaért, tisztelettudóan, levett kalappal kezében  megáll, lábánál szerszámos ládája, mestersége jelvényeivel. Tarisznyáján magyar címer jelöli elkötelezettségét, alatta három gomb tanuló éveit számolja.  Kabátján hat gomb, a heti, munkával töltött napokat mutatják. Mellényén 8 gomb, pedig a napi munkaórákat jelenti. Tehát hazatért egy szorgalma mesterember, hogy megszerzett tudásával hazáját szolgálja.

A szobor az Iparkamarának került átadásra, az öt évi támogatás köszöneteként.

A fafaragó tábor óriási munkát végzett, szorgalmasan, kitartóan dolgozott mindenki, hogy egy álom megvalósuljon, Aldebrő immár jelentős faragott  emlékeit szaporítva. A Heves Megyei Népművészeti Egyesület mesterei  :  Balatoni Tibor, Farkas József, Nagy Judit, Füleki János, Molnár János, Magó Gábor, Szabó József, Trajmár Gyula, Varga Csaba, Mucsonyi Zsolt, Zöldi Sándor és Kiss István.  Köszönet a kiváló munkáért minden résztvevőnek.

Varga Csaba  egy kis verssel lepte meg az avatásra  összegyűlteket, melyet Lefler Dóra olvasott fel.

Varga Csaba: Aldebrői hídavató

Már áll a híd!
A büszke tűzmadár
Mint hamvából kelő
Főnix száll fel rá!
És összeköti a múltat a jelennel
Kik várjuk már nagyon
Hogy megteljék élettel!
Az ősi föld, mely anyaként befogad
Szkíta herceget, németet és magyart,
Mert magyarrá tesz a munka és szorgalom
Szőlővel, dohánnyal megfizet gazdagon!Í
Íme a jelkép! A múltból a jelenbe
Jelenből tovább, a biztos jövőbe!
Járjon hát rajta át
Ifja és felnőttje
Aldebrő községnek
Szorgos, büszke népe!
Szolgálja e kis híd
Az összetartozást,
Nemzedékek között
Baráti kézfogást.

Heol cikk az avatásról:

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/felavattak-a-fafarago-tabor-resztvevoi-altal-keszitett-impozans-hidat-aldebron-2580494/?fbclid=IwAR0tRl2ksr4vtWmnhk7QIwPUEiISjBnUgBBVMB99Hzl5XJon2LlOj-1CMJQ

Kékes Online cikke:

https://kekesonline.hu/2020/06/22/hidavatas-aldebron/?fbclid=IwAR2bDOL1TwuBM0IWmosdlTDfm1BYYc5-G1HSwC9dwaeKw_ddakc8uwtTy0U

Videó az avatásról:

https://youtu.be/NjEZfwcDyVk

fotók az avatásról: https://photos.app.goo.gl/uQZ2TN3ddFhadURz8