A" Bajsai Etno Ház paraszti hímzései-" Erdész Judit Mária könyve

Erdész Judit Mária, hímző, viseletkészítő, a Népművészet Mestere meghívást kapott, hogy vegyen részt a Vajdaságban, Bajsán, egy tájház átadásán. Az ott látott gyönyörű fehér hímzések  elbűvölték. Ezekről  fotó dokumentációt  készített, mintha  érezte volna, hogy ez a munka még folytatódik.  Két évvel később  meghívták,  hogy vegyen részt a  tájház  hímzéseinek  feldolgozásában. A rengeteg  sablont, hímzést szétválogatták, az arra  érdemes anyagokat dokumentálták, hogy az utókornak megmaradjon. Erdész Judit Mária a  megőrzésre szánt anyagokat osztályozta népi és polgári hímzésre.

Ebből a nagyszerű gyűjteményből született meg a könyv, mely két nyelven, magyarul és szerbül jelent meg.

A könyv borítóján a Bajsai Etno Ház látható. A könyv rengeteg mintát tartalmaz , a kézimunkák egésze mind kézzel, finom apró öltéssel van hímezve, finom batiszt szerű anyagra. A rajzokat, fotókat  és a hozzátartozó szövegeket Erdész Judit Mária  készítette. A könyv tartalmazza Bajsa történetét, lakosai etnikai színességét is.  A néprajzi oldalt  Bajsán fordították.

A könyv készítését az utakat Bajsára a sok sok papírt és ceruzát meg a köny nyomdai költségét ajándékként a könyv szerzője, Erdész Judit Mária, a Népművészet Mestere  finanszírozta

A könyv átadására Bajsán egy kiállítás keretében került sor.

A Bajsai Etno Ház paraszti hímzései című könyv a szerzőnél  megrendelhető tel: 06 36 414173
és a juditerdesz@t-online.hu