Csipkeverő szakkör Kunmadarason

Magyarország különféle tájegységeinek népművészetét - így a tárgyalkotó népművészet értékeit is - napjainkban gyűjtik csokorba az egyes települések. Elkészülnek a települési értéktárak, hogy az utókornak megmaradjanak az elődök népi, tárgyi emlékei is.

Kunmadaras (Jász Nagykun Szolnok megyében), valaha ősi nagykun város ezévben lett 725 éves. Ezen jubileum méltó megünneplésére sokan összefogtak, hogy emlékezetes legyen az évforduló. 2015-ben, a jászkun redemptió alkalmából rendezett megemlékezési ünnepség idején merült fel az igénye annak, hogy a XX. sz. elején e településen virágzó csipkeverés mesterségét mindenképpen megőrzendő értéknek kell tekinteni, és a települési értéktárba fel kell venni. A valamikor Nagykunsági Csipketelepnek Kunmadarason is számos csipkeverő asszony volt a tagja. Ma már kevesen művelik, és az utódokra való áthagyományozás is nehézkes.

Mivel a Református Általános Iskola egyik központi feladata a művészeti nevelés, így - a zene, a táncoktatás mellett - 2015. szeptemberétől, szakkör keretében csipkeverést is tanítanak. Kis létszámú, vegyes korosztályú ( 8 -12 éves) gyermekcsoport tanulja azóta szombatonként a vertcsipke készítést. Néhány, "haladó tanfolyamos" felnőtt is bekapcsolódott a munkába. Szakkörvezető Bódi Klára, aki szülővárosába visszajárva, szombatonként tanítja a gyerekeket, felnőtteket. A nagy lelkesedéssel induló gyerekek előtt nem volt titok, hogy itt kitartó, aprólékos munkára van szükség, mégis hangsúlyozni kell, hogy a XXI. század  - okostelefonon, tableten, számítógépen "csüngő" - gyermekei az oktató számára nem kis kihívást jelentenek. A szakkörvezető sok évtizedes pedagógusi tapasztalata, kreativitása hozzájárult ahhoz, hogy megmaradjon a kicsiny szakkörös "mag". Folyamatosan figyelembe kell vennie a játékosság, a motíváció, a fokozatosság és más oktatási alapelveket is. Ezért kell érdekes, "trükkös" módszerekhez folyamodni. Pld: kis almaformán tanulják az azsúrozást, és fagyöngyöt fűznek be "almamag" gyanánt, stb....

A folyamatos motívációt -ösztönzést sikerélménnyel lehet hatékonyan biztosítani. Így az iskolai tanév félidejében a szakkörösök megrendezték első "mini kiállításukat" és mesterségbemutatót tartottak iskolatársaiknak, tanáraiknak és a  szülőknek.

A szakkör nem teljesítménycentrikus céllal működik, hanem elsőrendű célja az érdeklődés felkeltése, a csipkeverés megkedveltetése. Az, hogy a Kunmadaras települési értéktárába felvett csipkeverés valóban az utódokra legyen átörökítve. Ez közös célja a Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjának: Bódi Klára csipkekészítő népi iparművésznek, Kunmadarasnak, illetve a Református Iskolának. Kunmadaras ajándékként kapta az ősi nagykun város címerét: fél lábon álló ezüstdaru, egy kődarabot tart..(mint őrmadár") Készítője Bódi Klára, kunmadarasi születésű csipkekészítő.

Reménység van arra, hogy ez a szép mesterség Kunmadarason már nem megy feledésbe.

Címke: