Szakkör

A SZAKKÖR - bútorfestés Egerszalókon

A Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával kezdődött bútorfestő képzés az A SZAKKÖR tematikája alapján Egerszalókon. A képzés szakmai mentora Gelsei Sándor bútorfestő, népi iparművész.

Bútorfestő kör Mezőkövesden

A Matyó Népművészeti Egyesület bútorfestő kört szervezett 2021.12.11-én Mezőkövesden, amelyre közel 10 fős lelkes csapat gyűjt össze. A tanulók Gelsei Sándor bútorfestő, népi iparművész, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjának instrukciói alapján készítettek adventi gyertyatartót, főként Mezőcsáti templomkazetta motívumokat használva.
A műhelyfoglalkozáson a festett bútorok és templomkazetta mennyezek kialakulásának múltjáról is sokat mesélt Sándor, miközben szebbnél-szebb művek készültek.

Bútorfestő tanfolyam Diósgyőrben

Július22-27 között a Diósgyőri Kézművesházban - több szakma mellett - uniós támogatásból
a festett bútor készítés rejtelmeibe is betekintést nyerhettek az érdeklődők.

Fafaragó szakkör: az ékrovástól a rézbeverésig

Varga Csaba fafaragó két egyesületnek is oszlopos tagja. A Heves megyei Népművészeti Egyesületben és a Fehérvári Kézművesek Egyesületében is kiveszi részét a munkából. A hozzá hasonló, önzetlen szakembereken múlik, hogy a következő generáció megszerezze és megőrizze őseink felhalmozott kézműves tudását.

Csipkeverő tábor Kunmadarason

Bódi Klára csipkeverő népi iparművész beszámolója a kunmadarasi csipkés táborról:

TÖBB, MINT  CSIPKEVERÉS

2015. szeptembere óta vezettem alsótagozatos kisiskolásoknak Csipkeverő Szakkört szülővárosomban, Kunmadarason – a Heves Megyei Népművészeti Egyesület „kiküldöttjeként” -.

A 2015/16-os tanév befejeztével (június 20-24 között) a Kunmadarasi Református Általános Iskolában – a gyerekek kívánságára - nyári tábort szerveztünk a Csipkeszakkörösök számára.

A tábori hét elmúltával tapasztalataimat összegezem.

Csipkeverő szakkör Kunmadarason

Magyarország különféle tájegységeinek népművészetét - így a tárgyalkotó népművészet értékeit is - napjainkban gyűjtik csokorba az egyes települések. Elkészülnek a települési értéktárak, hogy az utókornak megmaradjanak az elődök népi, tárgyi emlékei is.

Címke: 

Hímző szakkör Gyöngyössolymoson

2015 szeptemberétől újra aktív alkotómunka zajlik a gyöngyössolymosi hímző szakkörben Lovászné Juhász Rita vezetésével. A tagság 4 új taggal bővült az idén. A hímzés témavilága a Rábaközi hímzés mintakincséből táplálkozik. Az asszonyok különböző funkciójú lakástextileket készítenek, a Rábaközi mintakincs és színvilág felhasználásával. Munkáikat minden évben kiállítás formájában mutatják be a helyi Művelődési Házban.

Címke: 

Csipkeverő szakkör Kunmadarason

Kunmadarason a csipkeverésnek nagy hagyománya volt - most bekerül a települési értéktárba is -, sajnos nagyon kevesen, csak a nagyon öregek, és egy-két középkorú asszony műveli ezt a szép foglalkozást. Elhatározták ezért, hogy „feltámasztják” ezt a nagyszerű szakmát, művészeti ágat. A helyi  Református Általános Iskolában  11-12 éves leánykáknak csipkeverő szakkört  szerveztek. A város szülöttjét Bódi Klára népi iparművészt , Egyesületünk tagját  kérte fel a szakkör vezetésére a református egyház.

Címke: 

Gyöngyössolymosi hímző szakkör

Az „Újra öltünk és örökítünk” program keretében sikeres foglalkozások zajlottak a gyöngyössolymosi Művelődési Házban , Lovászné Juhász Rita szakmai vezetésével. A lelkes hímző asszonyok úgy döntöttek, hogy ősztől folytatni szeretnék a hímzést, és  szakköri formában tovább dolgozni. Így 2014 októberétől újra benépesedett a Könyvtár terem az ügyes kezű, szorgalmas asszonyokkal. A foglalkozások kéthetente, keddi napokon zajlanak, 15-17 óráig.

Címke: 

Oldalak

Subscribe to RSS - Szakkör