Mester és Inas Bőrműves képzés

A Csoóri Sándor Alap támogatásával a Mester és Inas program keretén belül, befejeződött a bőrműves képzés. Az „Inas” Török Tamás, a tiszafüredi Bőrműves Alkotóházban Horváth Tibortól a Népművészet Mesterétől és Horváth Tiborné Gránátalma díjas népi iparművésztől tanulta a szakma mesterfogásait.
Török Tamás kreatív, tehetséges, szorgalmas, ügyes ifjú fiatalember, akinek megalapozott szakmai tudására építve alkothattak közösen a műhelyben. Olyan gyakorlati ismereteket szerezhetett, aminek segítségével elképzeléseit magas színvonalon tudja megvalósítani további munkája során.
Így összességében készült egy csontberakásos nyakék, egy csontberakásos karkötő, 2 pár csontberakásos fülbevaló, 1db hengeres bőrből készült kétszálas, és egy háromszálas karkötő.
A továbbiakban mivel Tamás számára a bőrművesség a jövőben megélhetési célokat is szolgál, olyan gyakorlati módszerek kerültek bemutatásra, amelyek segítik az általa készített tárgyak nagyobb tételben való előállítását. Kipróbálhatta a szabászgép használatát, valamint az asztali kis körfűrészen a kellékként használatos szaru és csont aprítását. Hogy segítsék az elkövetkezendő időkben munkásságát, csont és szaru alapanyagokat kapott ajándékba, amelyet a Mester útmutatása alapján fel is darabolhatott. Az elméleti és gyakorlati oktatáson túl kapott az Inas sok eszközt, bőralapanyagot, kézi szerszámokat, amik segítik alkotó munkáját.
A képzés zárásaként ellátogattunk a Kis Pál múzeumba, ahol Tamás megismerkedhetett a híres tiszafüredi fanyereg gyűjteményes anyagával, valamint az állandó és időszaki kiállítást is megtekintettük.
Ez úton is kívánunk sok sikert Tamásnak munkásságához, és ha igényli, Mesterei a továbbiakban is szívesen segítik munkáját.