Mesterek és Inasok -2023 Bőrműves képzés

A Csoóri Sándor Alap támogatásával megkezdődött a bőrműves képzés a tiszafüredi Bőrműves Alkotóházban. Horváth Tibor népi iparművész, Népművészet Mestere és Horváth Tiborné Gránátalma díjas népi iparművész adják át tudásukat Lévai Józsefnek.
Beszámoló a képzésről

"A Heves Megyei Népművészeti Egyesület által a Csoóri Sándor Alap Mester - Inas elnevezésű sikeres pályázatának köszönhetően tartható alkotóházunkban Lévai József bőrműves szakmai ismeretének bővítése.
Lévai József a határon túlról, Szatmárnémetiből érkezett hozzánk.
Bőrrel való tevékenysége lószerszám készítéssel kezdődött. Majd autodidakta módon képezte magát, és kezdte megismerni a bőrműves szakma más ágait is.
A már megszerzett tudását folyamatosan át is adja kis tanítványainak.
Arra törekszik, hogy megismertesse a gyerekekkel az ősi magyar hagyományokat, és mivel fiatalokról van szó, ezt játékos formában, olyan használati tárgyak készítése során teszi, melyek segítik a fiatalok magyar identitásának elmélyítését is.
Az első találkozáskor megbeszéltük a műhelymunka menetét.
Szem előtt tartottuk a tanítvány szakmai fejlődését.
Ezért olyan technikát választottunk, amit még nem készített.
Az egyik tárgy egy A/4-es méretű, pásztor válltáska, melynek a motívuma egy honfoglalás kori motívum, fából kifaragott ványoló dúccal készítve.
Mivel a ványoló dúc elkészítése igen időigényes feladat, ezért a műhelyünkben található dúcok közül választott.
Fő szempont volt másrészt, hogy olyan technikát is tanuljon, amit a gyerek foglalkozásokon alkalmazni tud, és a későbbiek folyamán játékos formában használhatják a gyerekek más tevékenységeik során is. Vagy motivációs eszközként is szolgálhat. Például dob készítés.
Most a táska készítési folyamata látható a képeken."